Sommige klanten vinden het de normaalste zaak van de wereld om over de grens te kijken om hun optimalisaties offshored te laten uitvoeren, andere klanten zijn terughoudender.

 

We kopen massaal bij grote E-commerce partijen in China, laten onze huizen opknappen door Poolse vaklieden, vliegen de wereld over naar exotische bestemmingen, en maken kennis met nieuwe culturen. Web development over de grens biedt ons soortgelijke kansen, dat was wat minder bekend, maar wordt nu steeds populairder, tot frustratie van sommigen.

We lezen verschillende opinies. Veel web bureaus zien offshoring (of outsourcing) van web development inmiddels als serieuze concurrentie en schromen niet voor een partijtje bangmakerij. Want hoe ga je het verschil maken als dezelfde dienst voor minder dan de helft elders kan worden geleverd?

Hieronder noemen we daarom de 5 redeneringen die we het meest terughoren en die het concept in twijfel moeten trekken. Nu echter voorzien van de ervaringen van EcomStream en in de context van de eigen propositie:

 

1. De communicatie met een offshore webdesigner is problematisch

 

Een webdesigner is vaak niet de allerbeste communicator (no offense). In Nederland niet en dus ook in het buitenland niet. Een webdesigner is een techneut die met behulp van de juiste input iets moois en functioneels kan maken. Een basisvoorwaarde voor offshoring is echter dat je webshop of -site is gebouwd in een open source platform dat wereldwijd wordt ondersteund en waarin de betreffende webdesigner is gespecialiseerd. Om de juiste vertaalslag van de requirements naar de gewenste oplossing te kunnen maken is het noodzakelijk dat de webdesigner goed Engels spreekt.

 

2. De werkmentaliteit van een buitenlandse webdesigner is niet zo sterk

 

Dit is het meest opzienbarende argument in het lijstje. Er heerst in veel culturen een hoog serviceniveau met een natuurlijke drang om de oplevering exact volgens de wensen van de klant uit te voeren. Zonder dat er wordt verwezen naar “de requirements” die van te voren waren overeengekomen maar toch niet geheel juist waren gedefinieerd. Een gevalletje “meerwerk” zal je minder snel tegenkomen dan soms gebruikelijk is bij Nederlandse webdesigners.

 

3. De tijdzone is een enorm probleem, hoe ga je dat doen?

 

Het tijdsverschil met India is doorgaans 3.5 uur en met Oost-Europese landen maximaal 2 uur. Regelmatig zijn wij met onze designers in bijvoorbeeld India tot laat in de avond in overleg, Nederlandse tijd. De werkdag aldaar is aangepast aan de West Europese tijdzone.

 

4. Je moet helemaal niet zelf die hassle aangaan, het is gewoon te omslachtig

 

Online ondernemers die technisch en taaltechnisch goed onderlegd zijn, én de tijd en energie kunnen missen om het kostenvoordeel te benutten, kunnen zelf een poging wagen en met een buitenlandse partij in zee gaan. Is dit dan geheel zonder risico? Nee, je leverancier werkt niet onder Nederlands recht, je kent de webdesigner niet persoonlijk, en hoe doe je dat met de betalingen.

 

5. Offshored webdesign lijkt goedkoop, maar wacht maar tot je ziet wat je krijgt

 

Zonder de webdesigner te voorzien van de juiste vertaalslag – van techniek naar klantbeleving – is de uitdaging fors. Hij of zij is vaak onbekend met de context van de Nederlandse E-commerce markt en moet hierin goed gestuurd worden. EcomStream uit Zeist is daarom je adviseur, gesprekspartner en contractant. Praktisch gezien helpt het natuurlijk (net als in Nederland) om te werken met een test- en ontwikkelomgeving waarin je gedurende de realisatie meekijkt en desgewenst (agile) kunt bijsturen.

 

EcomStream, wel de lusten niet de lasten

 

Voor online ondernemers die vooral met hun core business bezig willen zijn levert EcomStream als Nederlands bedrijf een service die op de achtergrond offshored wordt uitgevoerd. EcomStream BV is je adviseur, leverancier, project manager en ook de contractpartij. Wij bespreken samen de doelstellingen, uitdagingen en de specifieke context van uw online business segment. Want we willen graag dat je voor minder geld, méér gaat verkopen. Dat is de doelstelling.

 

Wake-up Call

 

Kortom, het is vooral een mindset, waar veel online ondernemers nog aanschuiven bij het web bureau in hun eigen dorp of stad, weten zij nu dat het vaak voor minder dan de helft van de kosten elders kan worden uitgevoerd waardoor er meer budget overblijft om te groeien. We halen onze televisies tenslotte ook al jaren niet meer bij een electronicawinkel om de hoek 😉.

 

kosten web development

Hier lees je enkele artikelen over hetzelfde onderwerp:

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share This
SSL Certificates